Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!
Af Jeppe Ejlskov · Jeg bekymrer mig over skærmens betydning i børn og unges liv og har daglige diskussioner med mine egne børn, som af og til forsvinder ind i en spilverden jeg ikke helt forstår. Vi har nok alle en holdning til skærmens betydning, men ved måske ikke så meget. Derfor tog jeg - en regnfuld tirsdag - på konference.
Af Jeppe Ejlskov · Drop de pædagogiske skyttegravskrige. Det er Steen Becks budskab i "Al den snak om læring". "Læring skal redde os danskere i den globale konkurrence!", "Læring bør ikke måles og vejes!" Sådan har siderne i læringsdebatten malet sig skarpt op i hver sit hjørne. Men der findes en tredje vej, en syntese, mener Steen Beck.
Af Jeppe Ejlskov · Rutiner, ritualer, strukturer og faste holdepunkter. Det er min oplevelse at mange kursister efterspørger det. Samtidig med at de forklarer mig, hvor lidt de tror på autoriteter og traditioner i et flydende højhastighedssamfund. Hos både Løgstrup og Ziehe fandt jeg begreber for denne modtendens: længslen efter strukturer, traditioner og aversionen mod formløsheden.
Dette er en klassisk historie om hvordan det er godt at stå sammen, hvis der er store problemer der skal overkommes. En historie om mægtige kræfter og ustoppelig forandring. Der er desværre hverken hobbitter eller drager, og mørkets fyrste hedder hverken Lord Business, Evil Overlordeller noget andet sejt, men noget i retning af Effektiviseringsmålsætningen. Men hæng på alligevel.
Af Søren Lindgreen
Af Jeppe Ejlskov · Lærer-elev relationen. Er du opmærksom på samspillets mikrodele? Øjenkontakten, den rolige tale, måden du siger tingene på, de venlige ord og nik, tonefaldet, smillet og latteren. Husker du at indlægge tid til små individuelle samtaler og give eleverne selvbestemmelse? Læsningen af Louise Klinges glimrende bog "Lærerens relationskompetence" var en øjenåbner.
Af Søren Lindgreen · Der er mange forskellige mål i forbindelse med praktisk undervisning. Forskellige mål nås med forskellige midler. En væsentlig diskussion i fremtidens undervisning er hvordan man skaber harmoni mellem de forskellige mål og midler. Vil du være med til at sikre faglig kontinuitet i tider med skiftende pædagogiske stile, konstante teknologiske opdateringer og politiske kastevinde? Der er nemlig altid brug for gode kræfter på Lektionen.dk.
Af Jeppe Ejlskov · Hvad er det for et samfund og uddannelsessystem vi ønsker os? Vi hylder værdier som koncentration, fordybelse, vedholdenhed, nærvær og empati, men det øgede forbrug af digitale medier trækker i modsatte retning. Vi bør forholde os til digitaliseringens skyggesider.
Af Jeppe Ejlskov · Motivation er noget der skabes. Læs nogle bud på, hvordan man kan motivere fagligt og socialt udfordrede elever. Bidrag med dine tips.
Torsdagens pædagogiske benspænd: Der skal indgå et digt, helst et Haikudigt! Se hvordan det gik. Læs mere ➞
Hvis fremtidens teknologibårne utopi ikke skal udvikle sig til ulighedens dystopi, skal uddannelsesinstitutioner og undervisere til stadighed opdyrke dyder mere end målbare kompetencer.
Vi skal som undervisere gøre os tanker om, hvorfor vores fag er vigtige. Ellers kan vi ikke få eleverne med. Vi skal være mentorer, der tør anvise retninger, og ikke kun lade eleverne om selv at finde meningen med galskaben.
Jeg er blevet mere og mere opmærksom på vigtigheden af skærmfrie tidsrum. Udfordringerne ved skærmbrug er bl.a. manglende koncentration, forringelse af sociale relationer og smittende digital adfærd. Læs også om "iPad-illusionen" og "filterboble". Skyder jeg gråspurve med kanoner eller er digitale hjælpemidler bare ikke altid fornuftige?
GÆSTEBLOG af Tina Juul Møller · Som mange andre var jeg lamslået over udfaldet af det amerikanske præsidentvalg 8. november, 2016. Men nu har jeg sundet mig. Det som gør, at jeg ikke længere er nedtrykt over Trumps eksistens er helt enkelt, at jeg har opdaget, jeg kan gøre noget. At jeg allerede gør noget.
Min gode kollega Jakob Sørensen og jeg afholder pædagogiske eftermiddagsmøder på KVUC. Møderne starter altid med punktet: "Kære brevkasse" - en af Jakobs gode ideer. Her kommer vi med gode løsningsforslag til dagligdagens pædagogiske spørgsmål og udfordringer. Brevkassen vil jeg nu forsøge at videreføre i blogformat. Skriv til brevkassen!
GÆSTEBLOG · “Generelt er skolefravær et så stort problem, at der tales om en motivationskrise. (…) Dette indlæg handler om hvad man stiller op, rent pædagogisk, når et ungt menneske ikke kommer i skole. For hvad kan man egentlig gøre?” Louise Pindstrup undersøgte, i forbindelse med sit speciale, hvordan et kommunalt projekt arbejdede med at få skoletrætte unge tilbage til folkeskolen. Få konkrete strategier og tips til arbejdet med de unge.
Knud Illeris har altid været en del af mit pædagogiske bagkatalog. Læs om læringstrekanten og hans varemærke: barrierer mod læring som et dynamiske element.
GÆSTEBLOG · Den gode lærer-elev-relation skaber både det lim, der kan binde klassen sammen som et læringsfællesskab fokuseret om et fælles tredje, og den olie, der får tingene til at glide – gennem venlighed, hjælpsomhed og opmærksomhed. Læs Louise Klinges tre kendetegn ved lærerens relationskompetence.
Ågård skriver: "Den vigtigste overordnede pointe i den nyere motivationsteori er, at motivation ikke er noget, elever enten har eller ikke har, men er noget dynamisk..." Se Ågårds motivationsråd og få citater fra antologi om unges motivation.
GÆSTEBLOG · Der er behov for at bruge mindre tid på rettearbejdet. Dels på grund af at besparelserne på gymnasieområdet rammer rettetiden, og dels for at have tid til i stedet at indgå mere i elevernes skriveproces.
Hvordan håndterer man konflikter med elever? Læs om to skelsættende episoder fra Frederikshavn og Slagelse. Hvad har jeg lært af dem?
GÆSTEBLOG · Brian Toft Mouridsen fortæller om sine erfaringer fra pædagogikum: en god kobling mellem teori og praksis, "aktionsgrupper" og lærerig sparring.
At være underviser er multifacetteret. En af de mange facetter er eksamen, noget jeg aldrig bliver færdig med. Det er hele tiden noget jeg kan fintune. Her er mine tre tips. Bidrag med dine bedste tips.
GÆSTEBLOG · Louise Pindstrup Andersen fortæller om sine spændende erfaringer som studerende på både et dansk og et amerikansk universitet. Det var et møde mellem to forskellige tilgange til undervisning. To forskellige syn på, hvad undervisningens mål er. For hvad er målet egentligt? At fylde vand i en spand eller tænde et bål?
I en nær fremtid vil elever hurtigt og billigt kunne erhverve sig automatskrevne opgavebesvarelser, der er så gode og unikke, at de ikke kan anklages for hverken plagiat eller dårlig faglighed. Kun at det ikke er eleven selv, der har skrevet den. Hvordan forholder vi os til skriftlighed i den situation?
Gæsteblog · Jakob Pindstrup fortæller om et værdifuldt trick han bruger i sin egen undervisning: "Noget som jeg tidligere nok hovedsageligt gjorde ubevidst - måske endda ligefrem som følge af nervøsitet - og som har taget mig lang tid at anerkende, men som i dag er et af de måske tre vigtigste elementer i min undervisningsform. Det har på overfladen absolut intet med undervisning at gøre. Og det er lige netop derfor, det er så effektivt".
Gæsteblog · Anna Ørnemose Rasmussen deler sine spændende erfaringer som underviser på pædagoguddannelsen. Undervisningen er ofte baseret på dialoger med det formål at bygge bro mellem de studerendes faglige viden og deres erfaringer fra pædagogisk praksis. Der kan opstå et dilemma mellem dialog og faglighed. Hvordan arbejder man med dette dilemma til daglig?
Man kan undervise af mange grunde. For mange af os, er det nok mest drømmen om, at kunne udvikle og rykke andre mennesker. Men dette overordnede mål kommer i mange forskellige afskygninger. Hvad motiverer dig og hvad brænder du særligt for? Deltag i debatten og lad os inspirere hinanden.
Uddannelse skal ikke altid kontrolleres men forbindes med åbenhed, risici og sprækker. Underviseren skal tilføje noget til undervisningssituationen, der ikke var til stede i forvejen. Uddannelse involverer derfor altid en risiko - en smuk risiko.
"Du bliver aldrig færdig, og det er som det skal være" skriver Tomas Tranströmer. Se mit bud på 10 veje til at blive en bedre underviser.
Bidrag til en fælles liste over damage control. Hvad gør man når alt går galt? Hvad er dit bedste forslag?
Jeg vil gerne skabe et klasserum, "hvor der også er plads til at begå fejl" (Interview med Lene Tanggard i Folkeskolen d. 3/10-2008: Kreativitet kan og skal læres) og som i det hele taget fremmer lysten til at lære. Jeg bliver aldrig færdig, men her er tre øvelser, som jeg indtil videre har forsøgt mig med.
Som jeg tidligere har skrevet om, handler god undervisning også om at give eleverne selvbestemmelse. At gøre dem medansvarlige for dele af undervisningen: lav derfor øvelser hvor eleverne skal strukturere, formidle og producere viden og undervise hinanden. Her er 10 øvelser, du kan blive inspireret af.
Det er en af de sværeste discipliner: den dynamiske og aktiverende klassediskussion. Alt for ofte ender det med en for højtragende diskussion for de få (oftest siddende på forreste række), som aktivt - med håndsoprækning - markerer sig. Alt imens de andre "holder sig under radaren" og langsomt kobler af. Men hvorfor ikke bare droppe håndsoprækning?
GÆSTEBLOG · I kender sikkert alle anekdoten om lille Per der bliver spurgt om, hvad han bedst kan lide ved skolen, hvortil han svarer: “frikvartererne”. Og I har sikkert alle prøvet at sidde til undervisning og har været lige ved at falde i søvn. Men indimellem oplever jeg, at der godt kunne gøres noget bedre for at undgå nærmest søvndyssende undervisning. Få Louise Pindstrups konkrete tips til en mere engagerende og interaktiv undervisning.
GÆSTEBLOG · Målet med processkrivning er at få skabt en proces, hvor eleven får feedback/inputs undervejs i skriveprocessen. Lasse Wikman giver konkrete eksempler på en procesorienteret skriveproces.
Bedstemors 1. lov hedder: "Den der arbejder, lærer noget". De 6 råd til bedre elevaktivitet handler bl.a. om variationsmuligheder, at gøre eleverne medansvarlige for dele af undervisningen, begrebskort, spørgeteknik, benspænd og den smukke risiko.
GÆSTEBLOG · Maria Duclos Lindstrøm deler sine spændende erfaringer som universitetsunderviser, og forklarer hvorfor en undervisers rolle ikke er at stjæle al den vigtigste læring fra de studerende ved selv at overtage de mest udfordrende og kompetencegivende aktiviteter!
Stationslæring er tysk når det er bedst: elevaktivitet, bevægelse og faglighed. Se tre eksempler, bl.a. på et QR orienteringsløb med 16 poster.
Gruppearbejde kan være både det værste og det bedste. Matrixgruppearbejdet hører mest til det sidste! Se et konkret eksempel.
Begrebskort får faglighed og elevaktivitet til at smelte sammen. Se nogle konkrete eksempler.
Så nemt er det at lave elevaktiverende undervisning. Bliv inspireret af min liste med et hav af forskellige arbejdsformer og skab spændende og varieret undervisning.
Spørgeteknik er et ofte overset element i undervisningen. Bevidst brug af og variation af spørgeteknik er vejen til øget elevaktivitet.
Af Jeppe Ejlskov · I jagten på den gode undervisning møder jeg professor og skoleforsker Per Fibæk Laursen til en snak om snak om god undervisning, undervisningsmetaforer, det uacceptable og undervisningens vigtigste spørgsmål.
Af Jeppe Ejlskov · Hvor vigtig er underviserens personlighed for en succesfuld undervisning? Har forskningschef ved professionshøjskolen UCC Martin Bayer ret, når han siger at f.eks. læreruddannelsen har et ideal om personligheden som det altafgørende?
Af Jeppe Ejlskov · "Dannelse er pædagogikkens ubestridte grundbegreb" slår Jens Erik Kristensen fast. Jeg er taget til konferencen "Dannelse i/og/eller uddannelse?". Jens Erik Kristensen, Lars Geer Hammershøj og Sten Nepper Larsen er oplægsholdere.
Af Jeppe Ejlskov · "Dialog" er en velskrevet, letlæst, overskuelig og synteseskabende bog, der handler om aspekterne ved god undervisning. Bogen illustrerer meget fint, hvor multifacetteret, situationsbunden og uforudsigelig undervisning er. Der findes ikke noget quick fix, en bestemt metode som virker. Samtidig er bogen en påmindelse om, at den kollegiale sparring er noget af det mest værdifulde.
Af Jeppe Ejlskov · Jeg insisterer på at blive en bedre underviser. Min viden og erfaringer har jeg - efter devicen “keep it simple” - kogt ned til 10 komponenter. Udfordr mig endelig på dem! De skal jo stå deres prøve ude i lærerværelserne, klasseværelserne, i den daglige undervisning og blandt kollegaerne. De er ikke tænkt som en færdigret, snarere som nogle pejlemærker.
Jeg har en glødende interesse for praktisk pædagogik og har igennem mange år oplevet vigtigheden af at prioritere og gøre sig præcise overvejelser om, hvad man skal gøre før, under og efter undervisningen. De to tidligere indlæg handlede om, hvad du skal gøre før og under undervisningen. Her er mit bud på tre ting du skal gøre efter undervisningen. Jeg har oplevet, at det har stor betydning, af jeg hele tiden forholder mig ydmygt til min egen praksis. Jeg mener klart, at den gode underviser altid er åben overfor nye input, deler sorger, gælder og erfaringer med sine kollegaer og endelig sørger for at holde helt fri indimellem.
Othello hedder brætspillet. Min bedste ven spillede det altid med sin mormor. Spillets undertitel er: "A Minute to Learn...A Lifetime to Master". Det kunne også være et slogan for livslang læring: du bliver aldrig færdig, så husk også at give dig selv fri! Her er mit bud på fire ting du skal gøre under undervisningen.
Den gode undervisning kræver brugen af en række værktøjer og samtidig evnen til at skabe plads til det uforudsigelige: den menneskelige faktor. Her er mit bud på tre ting du skal gøre før undervisningen.
GÆSTEBLOG · For mig at se, må en væsentlig facet ved læring være at de lærende deltager i forhold til en åben struktur der kan bevæges af andre end underviseren, at strukturen er ufærdig og kan bevæges af de tilgange der viser sig, at kursisterne kan sanse teoriernes bredde og analytiske muligheder, som måske ikke engang lige var tænkt af underviseren selv.
Bliv inspireret af Maya Thisteds oplevelser med læring som et ufærdigt projekt.
Den gode start er, som tidligere beskrevet, afgørende for timens forløb. En af mine favoritter er tipskuponen. Den syner ikke af så meget, men åbner op for uddybende forklaringer, eksempler, nye vinkler, fine diskussioner og gode grin.
INSPIRATION · Weekenden er slut. Det er mandag morgen. Det er måske koldt og mørkt. Regnen pisker ned. I mange studerendes øjne en rigtig 'øv-mandag'. Hvad er dit bedste trick, som du hiver op ad ærmet mandag morgen?
Klasseledelse retter fokus på lærerens rolle. Dorte Ågård henviser til hollandsk forskning og klasseledelsens to dimensioner: styring og kontakt. Få konkrete forslag til hvordan du kan arbejde med kontakt, struktur og rammesætning og bidrag med dit bedste tips.
Narrativ pædagogik både fascinerer og irriterer mig. Hvordan kan du bruge viden om narrativ didaktik i din praksis? Se listen med mine konkrete forslag til, hvordan du kan arbejde med narrative aspekter i din undervisning.
Dorte Ågård påpeger, at der er en tæt sammenhæng mellem elevers opfattelse af lærer-elev-forholdet, deres motivation og det faglige udbytte. Mange elever efterlyser, ifølge Ågård, lærere som er mere nærværende, empatiske og tydelige som mennesker. Se 10 råd til, hvordan du kan arbejde med lærer-elev-kontakten.
Forskning peger på, at vi højst kan holde fokus i 25 minutter ad gangen. Sekvensering vil sige at inddele sin undervisning i mindre sekvenser. Sekvenserne skal sættes sammen i en logisk forlængelse af hinanden og kobles til hinanden. Se eksempler på sekvenseret undervisning.
GÆSTEBLOG · Læs Allan Baisgaards 15 gode øvelser til undervisningen i specielt samfundsfag og historie.
Korttidshukommelsens kapacitet er begrænset og gentagelser kan samtidig sikre, at viden overføres til langtidshukommelsen. Derfor er timens afslutning - epilog - et vigtigt element. Her er 5 tips til epilog.
De første ti minutter af en time er de vigtigste. Her er 5 tips til prologen.
I denne tredje video-stafet er rollerne byttet om, for nu udsættes lektionen.dks egen grundlægger Jeppe Wolff Ejlskov for spørgsmål om, hvad der kendetegner den gode undervisning. Jeppe fortæller om vigtigheden af at fokusere på den gode lærer-elev-relation, om balancen mellem det stærkt kontrollerede og det uforudsigelige, og hvordan det store spænd mellem de fagligt stærke og fagligt udfordrede elever er en konstant udfordring.
Andel del i rækken af videointerviews om den gode undervisning. Denne gang med Helle Groth som underviser i matematik på KVUC. Helle fortæller bl.a. om vigtigheden af at træne kursisterne i at fremlægge for hinanden, og engang imellem turde at gøre tingene lidt anderledes end man plejer.
Se to eksempler på hurtig og effektiv evaluering og få hele oversigten fra Nicolas Marinos.
Den første i video stafetten. Interview med min gode kollega Søren Lindgreen. Søren fortæller bl.a. om ydmygheden overfor den komplekse opgave at undervise.
Vært eller ekspert? Hvilken rolle spiller du? Læs om fire lærerroller og hvordan man kan arbejde med dem.
Eksemplaritet er et vigtigt undervisningsprincip. Ved brug af rammende og præcise eksempler vil eleven og faget, ifølge Klafki, gensidigt åbne sig for hinanden.
Når du forbereder dig til en time er det en god ide at bruge en bestemt struktur, som sikrer at du gør dig overvejelser over de tre didaktiske grundspørgsmål. Læs også mit bud på den gode time - lige til at anvende.
Et centralt element ved god undervisning er tydelighed og struktur. Det handler således om at være sproglig og faglig "klar i spyttet" samt om strukturering af såvel viden som undervisningens faser (sekvenser), så der er en logisk sammenhæng mellem dem.
Af Jeppe Ejlskov · Flere og flere af os bruger det i undervisningen. Og det var et af temaerne til årets teoretiske pædagogikum: Spil og læring. Men bliver mine elever i samfundsfag bedre til faget ved at spille rollespil eller når de spiller demokratispil på computeren? Lærer man i det hele taget bedre gennem spilbaseret læring?
Gæsteblog af Andreas Lieberoth · Flere og flere lærere vil gerne igang med at bruge spil i klasseværelset. Og markedet flyder med spil der er klar til klasseværelset, såvel som kommercielle titler, man kan tilføre en læringsvinkel. Men hvordan kommer man igang - og hvad er lærerens roller, når den står på spilpædagogik?
Gæsteblog Af Stine Krüger Veng · Peer feedback, altså når feedback gives af én elev til en anden elev er en nyttig arbejdsform, når man skal arbejde med formativ evaluering. Læs med her, hvis du har lyst til at prøve kræfter med et brætspil, der støtter eleverne i at give hinanden feedback på skriftlige opgaver i danskfaget.
GÆSTEBLOG af Camilla McCuiston · Alle taler om det. Du kan muligvis huske det fra din barndom, eller måske er du stødt på det i et fagligt forum for nylig. Gåsespillet. Er du ikke med på beatet? Så læs med her.
Udover “Learning by doing” hvad er det så Dewey siger og konkret kan bruges til? Det har vi undersøgt. Derfor har vi samlet 6 konkrete råd til undervisningen, som du kan drage nytte af, hvis du ligesom os er begejstret for den mand, som for 157 år siden satte ord på læringens hvad, hvorfor og hvordan. Indlægget er skrevet af Jeppe Ejlskov og Louise Pindstrup.
Lav spil til undervisningen. Har du selv en spiludvikler i maven? Her er huskelisten, når du laver spil til undervisningen.
Leg og læring hænger ofte sammen. Legen er af afgørende betydning for vores indlæringsevne og forbedrer samarbejdet mellem de to hjernehalvdele. Faglige spil og lege er en glimrende variationsmulighed i den daglige undervisning, som gerne må have et konkurrenceelement og kilde lidt i maven. Læs listen over spil og lege som jeg benytter mig af i min undervisning.