Om at gøre en dyd ud af nødvendigheden

Af Søren Lindgreen

Da covid-19 forhindrede musiklærer Nelly Guilhemsans fra den baskiske skole Saint-Michel-Garicoïts de Cambo i at træne sang med hendes elever, måtte hun tænke nyt. Projektet blev en stomp-version af Beethovens 5. symfoni.

Det tog fem måneder at øve med de 185 eleverne og er et glimrende eksempel på, at undervisere altid finder en ny vej og at hvis man skal lære noget svært, kan man ikke klare det på tre halve eftermiddagen.

Gode historier ældes langsomt

Af Søren Lindgreen

Vi skal have historiefortællingen mere ind undervisningen. Vi skal være måske være bedre til at opdyrke historierne og gerne træne vores elever i at se den store historie i den lille historie. Nicklas Brendborgs Gopler ældes baglæns er et glimrende sted at søge inspiration.

Hvor meget skal algoritmer hjælpe til i uddannelsen?

Af Søren Lindgreen

Vi vil i stigende grad skulle forholde os til en digitalisering af undervisningen. Vi skal sikre os, at vi ikke, i en iver for smartere at gøre elever klogere, ender med at uselvstændiggøre dem. Med digitaliseringen vil der ske to samtidige ting: komme nye personificerede muligheder inden for undervisningen samt en teknologiafhængighed som bliver svær at komme fri af.

At finde en god balance mellem de tendenser bliver den altoverskyggende opgave for sektoren i fremtiden.

Liberalisme i flertal

Af Søren Lindgreen

Ideologiske tanker er ikke gudsgivne – der findes ikke et facit. Der findes mennesker som på et tidspunkt har sat sig ned og formuleret tanker om stat og individ. Så er der igen nogle der har tænkt over deres tanker, og måske lagt lidt til og skåret lidt fra. Det har Michael Böss skrevet en bog om.

Resonans – en anmeldelse

Af Søren Lindgreen

Den tyske sociolog Hartmut Rosas seneste værk, der er en undersøgelse af hvordan vi som mennesker bedre kan lytte til verden, er nu oversat til dansk. Det er en interessant påmindelse om at vi ikke bare hele kan løbe hurtigere og af at fysiske mennesker skal huske at de har en fysisk krop.

Kunsten ikke at være bange

Af Søren Lindgreen

Du må gerne have en overbevisning, uanset hvilken. Du må gerne forsøge at overbevise andre om, at du har ret. Men du har samtidig aldrig ret til at slippe for andre menneskers kritik. Det er essensen af en ny bog om åndsfrihed.

Den er aktuel og giver mig lyst til at der er mere træning i debat og public speaking i det danske uddannelsessystem.