All by Søren Lindgreen

For vi ved ikke hvad vi gør

ANMELDELSE
Af Søren Lindgreen

I en tid hvor politiske, sociale og klimamæssige forandringer kommer med warp-hastighed, er det nødvendigt en gang imellem at stoppe og spørge os selv hvad meningen er. Her kan man finde svar og inspiration mange steder: I naturen, i kunsten, i filosofien eller i religionerne. Hvis man vil have hjælp til at kunne perspektivere ens aktuelle situation igennem kristendommen er to bøger oplagte steder at starte.

Hyperpolitik

ANMELDELSE
Af Søren Lindgreen

Hyperpolitik af den belgiske idehistoriker Anton Jäger er en undersøgelse af, hvorfor så mange råber og så få lytter i dagens politiske virkelighed. Det er en medrivende fortælling om, at vi har bevæget os fra institutionaliseret politiske bevægelser, over en afvisning af det politiske til en situation hvor alt er politisk, men hvor den politiske kamp foregår individuelt eller i løstkoblede netværk.

Et bud på en grøn teoretisk kanon

ANMELDELSE
Af Søren Lindgreen:

I den nye introduktionsbog Grøn samfundsteori præsenteres tanker og tænker der det til fælles, at de insisterer på, at menneske og natur hverken kan eller skal forstås uafhængigt af hinanden. Hverken teoretisk eller praktisk.  Den bør blive fast pensum på alle skoler og for alle undervisere. De teoretikere og tanker som bliver præsenteret, vil for mig blive et supplement i min undervisning.

Om at omfavne det diffuse

ANMELDELSE
Af Søren Lindgreen:

Thomas Bauer har med sin bog “Forsimplingen af verden” leveret en dybdegående og tankevækkende analyse af nutidens samfund og dets tendens til at forenkle komplekse realiteter. Bauer argumenterer for, at denne forsimpling ikke blot reducerer mangfoldigheden og rigdommen i vores livsverden, men også har vidtrækkende konsekvenser for vores kulturelle og sociale strukturer.

Når algoritmen bliver far, mor, Gud og den usynlige hånd

Mange siger at de gerne vil gøre mere for at forbedre miljø og klima, men de gør det bare ikke. Det ville jo være mere effektivt, hvis vi, via blid tvang og offentlig udskamning, blev tvunget til det. Så hvad er vigtigst: den enkeltes ret til privat liv eller det kollektive fælles bedste?

Dave Eggers seneste roman er en fængslende fortælling om overvågningskapitalisme fyldt med gode hensigter om at gøre det rigtige og bedste for individet og kollektivet. Om hvordan vi som enkeltpersoner ønsker hjælp til at navigere i dagligdagen.

Af Søren Lindgreen

Pres og ambitioner i Sydkorea

En skarpvinklet dokumentar om det sydkoreanske uddannelsessystem fungerer som et godt indspark i diskussioner om hvor man kan lægge sig i kontinuummer mellem hård stræben og ligegyldighed. Mellem test og ikke-test og om hvilken rolle og status uddannelse og undervisere skal have.

Fremtidsparat?

Hvordan skal vi gribe uddannelse an, således at den matcher det, som vores elever vil få brug for? Det har altid været skolens store spørgsmål. Derfor er det godt, når dygtige folk kommer med deres bud. Et sådant er Homo Futura af Camilla Mehlsen.

Jeg accepterer hermed hendes opfordring til debat og refleksion.

Hyldest til de ikke-kendte vigtige

Samfundsfag blev naturligvis ikke kun skabt af en mand. Men Erik Rasmussen var med til at forme et fag, der har udklækket tusindevis af kandidater, der senere har været med til at forme Danmark. Sådanne ringe-i-vandet-fortællinger er interessante.